Składniki:
- 100 g mąki gryczanej
- 50 g ksylitolu
- 30 g oleju kokosowego
- 100 g banana
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 100 g śmietanki kokosowej
- łyżka cukru pudru z ksylitolu
+owoce suszone do dekoracji (np. rodzynki, jagody goji, żurawina)
Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, dodać ksylitol, olej kokosowy i banana. Dokładnie zblendować na gładką masę. Dodać proszek do pieczenia i wymieszać za pomocą blendera. Masę przełożyć do foremek na babeczki i piec w 180 stopniach przez ok. 20 min. Po tym czasie należy pozostawić babeczki do wystygnięcia przynajmniej przez 1 h. Śmietankę kokosową ubić z pudrem z ksylitolu przy użyciu miksera. Kremem udekorować babeczki i posypać je dowolnymi owocami suszonymi.