Letni eliksir młodości

Czerwiec i lipiec to idealny czas na przygotowanie dań z botwiny. Warto ją jeść, bo zawiera substancje odżywcze pozwalające zachować dobry stan organizmu. W dodatku można ją przyrządzić na wiele smacznych sposobów.

Botwina kontra boćwina

Botwina lub boćwina to nic innego jak liście i łodygi różnych odmian buraka. Botwinę pozyskujemy z buraka ćwikłowego, a boćwinę – z buraka liściowego, zwanego też szpinakowym. Czym się różnią te dwie odmiany warzywa? Boćwina ma większe i twardsze liście o bardziej intensywnym smaku. W Polsce jest jednak mało popularna i rzadko uprawiana. Bez problemu dostaniemy za to botwinkę, którą możemy jeść w całości – od korzenia po liście. Obie odmiany zawierają podobny skład wartościowych składników odżywczych.

Składniki eliksiru młodości

Botwina jest niskokaloryczna – w 100 g świeżych liści znajduje się zaledwie 20 kilokalorii. Zawiera również dużo błonnika pokarmowego (4,4 g w 100 g świeżej masy), który poprawia trawienie, pobudza pracę jelit i ogranicza odkładanie się cholesterolu.

Botwina jest bardzo dobrym źródłem witamin:

– z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, odgrywają istotną rolę przy działaniu narządu wzroku oraz przyczyniają się do utrzymania dobrego stanu skóry;

– C, odpowiedzialnej za odporność organizmu;

– A i K, które odpowiadają za zwalczanie wirusów, wzrok, ładny wygląd włosów, skóry i paznokci, prawidłowe krzepnięcie krwi, a także mineralizację kości;

– E, chroniącej organizm przed działaniem wolnych rodników;

i składników mineralnych, takich jak magnez, miedź i żelazo

Warzywo to zawiera także liczne związki bioaktywne, o charakterze antyoksydacyjnym, przede wszystkim z grupy flawonoidów i antocyjanów, które mają zdolność neutralizowania wolnych rodników, dzięki czemu zmniejszają ryzyko występowania nowotworów, a także opóźniają proces starzenia się organizmu.

Botwina dla cukrzyków

Badania naukowe wykazały, że liście botwiny zawierają duże ilości kwasu syringowego, który pełni funkcję przeciwutleniacza, ale także posiada właściwości stabilizujące poziom glukozy we krwi. Dodatkowo, dzięki temu, że botwina jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, jej spożywanie pomaga utrzymać stały poziom cukru. Ponadto, badania dowodzą, że wyciąg z botwiny może spowodować regenerację beta-komórek trzustki, które są odpowiedzialne za produkcję insuliny.

Antyodżywcze szczawiany

W liściach i łodygach buraka znajduje się kwas szczawiowy, który jest substancją antyodżywczą. Spożywany w nadmiarze ma  szkodliwy wpływ na nerki (odkładanie się w nich kryształków kwasu szczawiowego) i kości (utrudnia przyswajanie wapnia). Z tego powodu spożycie botwiny/boćwiny powinny ograniczyć osoby chore na kamicę nerkową czy osteoporozę. Dania z liści i łodyg buraka warto podawać z dodatkiem kefiru, śmietany czy zsiadłego mleka. Pozwoli to uzupełnić ilość wapnia w organizmie.

Spożywanie potraw z botwiny niesie za sobą wiele korzyści zdrowotnych, jednak ze względu na zawartość kwasu szczawiowego, nie wszyscy powinni się nią bezkarnie zajadać. Początek czerwca to idealny czas na przygotowanie z niej zupy czy chłodniku. Liście botwiny można stosować także jako dodatek do sałatek czy koktajli.

Skomentuj

Musisz być zalogowany aby skomentować