Składniki:
- bakłażan
- 120 g wędzonego tofu
- suszone pomidory
- passata pomidorowa
- przyprawy i zioła (sól, pieprz, czosnek, bazylia, oregano)
Przygotowanie: Bakłażana pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Plastry posypać solą i odstawić na około 10 minut. Następnie na każdym z plastrów położyć pasek tofu oraz suszonego pomidora i zwinąć całość w roladki. Passatę pomidorową wymieszać z przyprawami i ziołami (wedle uznania) i połowę wlać do naczynia żaroodpornego. Roladki ułożyć na warstwie sosu pomidorowego i polać je resztą sosu. Posypać bazylią i oregano. Zapiekać przez około 30 min w 180 stopniach.
Wartość energetyczna i odżywcza: ok. 450 kcal, ok. 25 g białka, ok. 22 g węglowodanów, ok. 25 g tłuszczy