Składniki:
– kaczka około 1,5 kg
– kasza gryczana około 50 g (1/2 saszetki)
– kurki świeże lub mrożone (drobne) około 150 g
– duża cebula
– 3 jajka
– masło prawdziwe około 50 g
– kolendra świeża 3 łyżki
– majeranek suszony 2 łyżki
– oliwa z oliwek 3 łyżki
– pieprz i sól według uznania
Oczyszczoną kaczkę nasmarować oliwą, natrzeć majerankiem, solą i pieprzem. Dwa jajka ugotować na twardo. Kaszę ugotować i wystudzić. Cebulę pokrojoną w kostkę lekko podsmażyć na patelni, następnie dodać kurki i przez chwilę smażyć z cebulą. Połączyć składniki z kaszą. Dodać ugotowane i starte na tarce o małych oczkach jaja oraz kolendrę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Wybić surowe jajo i ponownie wymieszać. Nadziać kaczkę farszem i zaszyć. Piec w piekarniku w temperaturze 190 ºC przez 1,5-2 h.
SMACZNEGO życzą pracownicy Zakładu Hodowli Drobiu Wydziału Nauk o Zwierzętach SGGW