Składniki:
1 gęś
½ szklanki cydru lub wody
4 duże jabłka
3 ząbki czosnku
przyprawy (sól, pieprz, majeranek)
Sposób przygotowania:
Oczyszczoną gęś natrzeć solą, pieprzem, majerankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pozostawić na kilkanaście godzin, a najlepiej przygotować ją dzień wcześniej przed planowanym pieczeniem. Do wnętrza włożyć pokrojone w ćwiartki jabłka, spiąć wykałaczkami i zasznurować dratwą. Przełożyć do brytfanny, wstawić do nagrzanego do temp. 220ºC piekarnika, po upływie 30 minut pieczenia zlać z brytfanny tłuszcz, który się wytopił, wlać pół szklanki cydru lub wody, przykryć pokrywką lub aluminiową folią, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 170ºC, piec jeszcze ok. 2,5 godziny. Na ostatnie 15 minut pieczenia można ponownie zdjąć pokrywkę, by gęś się mocno zrumieniła. Przed podaniem zostawić gęś w brytfannie pod przykrywką na ok 15 minut, aby mięso „odpoczęło”.
Krystyna Ziejewska, prezes Iławskiego Stowarzyszenia Producentów Gęsi