Składniki:
4 skrzydła gęsie,
1 szyjka gęsia,
150 ml soku jabłkowego,
200 ml tłuszczu gęsiego,
kilka gałązek rozmarynu,
przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie),
kilka bułek,
kilka plastrów wędzonego sera,
1 pomidor,
1 cebula,
1 liść jarmużu lub sałaty.
Skrzydła i szyjkę oczyścić, rozciąć na mniejsze części, natrzeć solą i pieprzem, odstawić na co najmniej kilka godzin, a nawet cały dzień. Następnie ułożyć ciasno w małym żaroodpornym naczyniu, dodać kilka gałązek rozmarynu, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, wlać sok jabłkowy i tłuszcz gęsi, przykryć pokrywką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 120˚C, piec ok. 4,5 godziny. Mięso powinno łatwo odchodzić od kości. Upieczone mięso ostudzić, oddzielić od kości i skóry. Bułki rozkroić, przełożyć wędzonym serem, jarmużem, mięsem z gęsi, plastrami pomidora i cebuli.
Krystyna Ziejewska, prezes Iławskiego Stowarzyszenia Producentów Gęsi