Składniki
- 2 jaja
- 100 g ksylitolu lub erytrolu
- 100 ml oleju roślinnego
- 200 g marchewki
- 50 g orzechów + 20 g do dekoracji
- 150 g mąki (ryżowa, pszenna, owsiana)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- przyprawy korzenne
- szczypta soli
Polewa
- 50 g czekolady 90% kakao
- 20 g oleju kokosowego
Przygotowanie
- Jaja ubić z ksylitolem.
- Dodać wybrany olej roślinny i zmiksować.
- Zetrzeć marchewkę i przełożyć ją do miski.
- Do miski z marchewką przesiać mąkę.
- Dodać masę jajeczną, proszek do pieczenia, szczyptę soli i ulubione przyprawy korzenne.
- Wszystko dokładnie zblendować.
- Dodać ulubione orzechy.
- Wymieszać dokładnie łyżką.
- Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej.
- Piec w ok. 180 stopniach przez ok. 45 min.
- Po upieczeniu poczekać do ostygnięcia.
- Czekoladę i olej kokosowy rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać.
- Przygotowaną polewą polać zimne ciasto i posypać orzechami.