Składniki
- 2 jaja
- 100 g ksylitolu lub erytrolu
- 100 ml oleju roślinnego
- 2 ugotowane buraki
- 150 g mąki (ryżowa, pszenna, owsiana)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kakao
- szczypta soli
Przygotowanie
- Jaja ubić z ksylitolem.
- Dodać wybrany olej roślinny i zmiksować.
- Zetrzeć buraki i przełożyć je do miski.
- Do miski z burakami przesiać mąkę.
- Dodać masę jajeczną, proszek do pieczenia, szczyptę soli i kakao.
- Wszystko dokładnie zblendować.
- Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy ok. 20 cm.
- Piec w ok. 180 stopniach przez ok. 45 min.
- Po upieczeniu poczekać do ostygnięcia.
- Zimne ciasto posypać kakao.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda