Niektóre spośród produktów żywnościowych posiadają szczególne właściwości stymulujące organizm. Poniżej podajemy przepis na deser ze składników o naukowo potwierdzonym działaniu pobudzającym zmysły, który idealnie sprawdzi się podczas kolacji walentynkowej.
Składniki:
- Kakao
- Czekolada 90%
- Miód
- Awokado
- Szczypta chilli
Przygotowanie:
- Awokado zblendować do konsystencji puddingu.
- Dodać miód, kakao i chilli w ilości wedle uznania.
- Ponownie dokładnie zblendować do połączenia składników.
- Pudding przełożyć do pucharków.
- Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać nią pudding.
Czekolada podnosi poziom serotoniny w mózgu, pobudzając organizm. Najnowsze badania dowodzą, że czekolada o wysokiej zawartości kakao zawiera fenyloetyloaminę, która stymuluje układ nerwowy, pobudza wydzielanie hormonów szczęścia (endorfin) oraz wzmacnia działanie dopaminy odpowiedzialnej za odczuwanie przyjemności.
Miód zawiera m.in. bor, składnik mineralny, regulujący poziom hormonów – głównie estrogenu i testosteronu.
Chilli słynie ze swoich rozgrzewających właściwości, pobudza krążenie krwi, a dzięki zawartości kapsaicyny stymuluje wydzielanie endorfin.
Awokado stanowi bogate źródło witaminy E, która stymuluje produkcję hormonów, w tym testosteronu, progesteronu i estrogenu.
- Shamloul, R. (2010). Natural aphrodisiacs. The journal of sexual medicine, 7(1), 39-49.
- West, E., & Krychman, M. (2015). Natural aphrodisiacs—a review of selected sexual enhancers. Sexual medicine reviews, 3(4), 279-288.
- Malviya, N., Jain, S., Gupta, V. B., & Vyas, S. (2011). Recent studies on aphrodisiac herbs for the management of male sexual dysfunction-a review. Acta Pol Pharm, 68(1), 3-8.
- Sumalatha, K., Kumar, S. A., & Lakshmi, S. M. (2010). Review on natural aphrodisiac potentials to treat sexual dysfunction. Int J Pharm Ther, 1, 10-8.