Maliny są jednymi z najpopularniejszych owoców jagodowych w Europie, a Polska jest ich największym europejskim producentem. Cenimy je za smak oraz właściwości prozdrowotne – zawierają polifenole i witaminy, w szczególności witaminę C. Ostatnie badania naukowe wskazują, że również liście maliny są bogatym źródłem związków bioaktywnych o silnych właściwościach przeciwnowotworowych i przeciwzapalnych.
Malina właściwa (Rubus ideaus) należy do rodziny Rosaceae. Rośnie w wielu regionach Azji oraz w niemal całej Europie. Jest rośliną wieloletnią odporną na mrozy, uprawianą na żyznych i bogatych w składniki mineralne glebach o lekko kwaśnym odczynie.
Owoce malin są jednym z najlepszych źródeł związków polifenolowych (flawonoidów i kwasów fenolowych o silnych właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych) w diecie człowieka. Polifenole wraz z witaminą C, w którą również bogate są maliny, neutralizując wolne rodniki, zapobiegają występowaniu wielu poważnych schorzeń w tym m.in. miażdżycy, nowotworów czy chorób neurodegeneracyjnych (Parkinson, Alzheimer).
Charakterystyczny smak malin wynika z koncentracji witaminy C, cukrów i kwasów organicznych. Na ich obecność mają wpływ zarówno warunki środowiskowe, agrotechniczne, jak i pogoda czy czas zbioru. Owoce odmian letnich (np. ‘Laszka, ‘Glen Ample’, ‘Glen Fine’) i jesiennych (np. ‘Polka’, ‘Pokusa’) różnią się od siebie składem chemicznym, a także nieznacznie smakiem i wyglądem.
Właściwości odżywcze mają nie tylko owoce, ale także liście malin. Badania dowodzą, że zawartość związków biologicznie czynnych w owocach i liściach kształtuje się na podobnym poziomie. Liście również zawierają duże ilości polifenoli i mogą służyć jako źródło naturalnych przeciwutleniaczy do zastosowań medycznych i farmakologicznych. Bogate są w kwasy fenolowe, takie jak: kwas chlorogenowy, galusowy, ferulowy, kawowy, elagowy i salicylowy. Na szczególną uwagę zasługują dwa ostatnie, które wspomagają organizm w walce z chorobami sercowo-naczyniowymi, stanami zapalnymi i nowotworami. Nie wszyscy wiedzą, że popularna aspiryna jest syntetyczną pochodną występującego w roślinach kwasu salicylowego.
Maliny wykorzystuje się też oczywiście w kuchni. Najczęściej jemy je surowe jako przekąskę, można również przygotować z nich sok lub dżem. Napary z liści malin mogą być stosowane w profilaktyce i leczeniu infekcji wirusowych, stanów zapalnych, cukrzycy i zaburzeń widzenia.
- Ponder A., Hallmann E., (2019), The effects of organic and conventional farm management and harvest time on the polyphenol content in different raspberry cultivars, Food Chemistry, 301, 125295.
- Ponder A., Hallmann E., (2019), Phenolics and carotenoid contents in the leaves of different organic and conventional raspberry (Rubus idaeus L.) cultivars and their in vitro activity, Antioxidants, 8(10), 458.
- Ponder A., Hallmann E., (2020), The nutritional value and vitamin C content of different raspberry cultivars from organic and conventional production, Journal of Food Composition and Analysis, 87, 103429.
- Danek J., (2009), Uprawa maliny i jeżyny, Hortpress, 1-74.
- Eurostat Database, (2019), https://ec.europa.eu/eurostat.
- Bobinaitė R., Viskelis P., Bobinas C., Mieželienė A., Alenčikienė G., Venskutonis P.R., (2016), Raspberry marc extracts increase antioxidative potential, ellagic acid, ellagitannin and anthocyanin concentrations in fruit purees, LWT – Food Science and Technology, 66, 460-467.
- Bobinaitė R., Viškelis P., Venskutonis P.R., (2012), Variation of total phenolics, anthocyanins, ellagic acid and radical scavenging capacity in various raspberry (Rubus spp.) cultivars, Food Chemistry, 132(3), 1495-1501.
- Teng H., Chen L., (2019), Polyphenols and bioavailability: an update. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 59(13), 2040-2051.
- Teng H., Fang T., Lin Q., Song H., Liu B., Chen L., (2017), Red raspberry and its anthocyanins: Bioactivity beyond antioxidant capacity, Trends in Food Science &Technology, 66, 153-165.
- Baby B., Antony P., Vijayan R., (2018), Antioxidant and anticancer properties of berries, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 58(15), 2491-2507.
- Wang P., Cheng Y.Ch., Hung y.Ch., Lee Ch.H., Fang J.Y., Li W.T., Wu Y.R., Pan T.L., (2019), Red raspberry extract protects the skin against UVb-induced damage with antioxidative and anti-inflammatory properties. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, DOI.org/10.1155/2019/9529676.
- Veljkovic B., Djordjevic N., Dolicani, Z., Licina B., Topuzovic M., Stankovic M., Zlatic N., Dajic-Stevanovic Z., (2019), Antioxidant and anticancer properties of leaf and fruit extracts of the wild raspberry (Rubus idaeus L.), Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca, 47(2), 359-367.
- Szajdek A, Borowska J., (2004), Właściwości przeciwutleniające żywności pochodzenia roślinnego, Żywność Nauka Technologia Jakość, 4(41), 5-28.
- Bandele O.J., Clawson S.J., Osheroff N., (2008), Dietary polyphenols as topoisomerase II poisons: B ring and C ring substituents determine the mechanism of enzyme-mediated DNA cleavage enhancement, Chemical Research in Toxicology, 21(6), 1253-1260.