Domowa passata pomidorowa

Składniki:

  • Pomidory – 5 kg
  • Sól – 1 łyżka
  • Ulubione przyprawy i zioła

Przygotowanie: Pomidory dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem i zdjąć z nich skórki. Następnie pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka i gotować przez około 5 minut co chwilę mieszając. Po tym czasie, gdy pomidory zmiękną, należy przetrzeć je przez sitko. W dalszej kolejności przełożyć je z powrotem do garnka, dodać sól i ulubione przyprawy i/lub zioła (np. pieprz, czosnek, oregano, bazylia). Gotować na średnim ogniu, aż passata będzie miała kremową konsystencję. Gorącą passatę przelać do czystych i suchych słoików. Mocno je zakręcić i odstawić do góry dnem. Przykryć kocem i zostawić do całkowitego wystygnięcia.

Skomentuj

Musisz być zalogowany aby skomentować