Składniki:
- mąka ryżowa 100 g
- marchew 100 g
- 2 jaja
- 40 g ksylitolu
- 40 g czekolady 90% kakao
- 2 łyżeczki kakao
- łyżeczka proszu do pieczenia
- łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie: Marchew zetrzeć na tarce i przełożyć do blendera. Dodać mąkę, jaja i ksylitol. Wszystko razem dokładnie zblendować. Do masy dodać kakao, olej kokosowy i proszek do pieczenia. Ponownie blendować do uzyskania jednolitej kakaowej masy. Czekolade pokruszyć na kawałki i dodać do masy. Wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy ok. 20 cm. Piec w 180 stopniach przez 25 min.
Uwaga: Jeśli ciasto ma być 100% bezglutenowe, należy użyć bezglutenowego proszku do pieczenia oraz kakao, ponieważ te produkty często mogą być zanieczyszczone glutenem z linii produkcyjnej.