Składniki:
- 200 g masła,
- 100 ml wody lub mleka lub napoju roślinnego (migdałowego, sojowego, kokosowego),
- 200 g cukru lub zamiennika (np. cukru kokosowego),
- 400 g mleka w proszku,
- 5-6 łyżek kakao bez cukru,
- 2-3 szklanki ulubionych dodatków (ekspandowane zboża, suszone owoce, orzechy, pokruszone ciastka lub wafle)
Przygotowanie:
Masło, wodę, cukier i kakao podgrzać do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników i uzyskania jednolitej masy. Masę wystudzić. Dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Dodać pozostałe składniki. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Porządnie ugnieść i wyrównać. Szczelnie zakryć folią i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Więcej na temat zdrowotnych właściwości czekolady w artykule http://www.akademiadobregosmaku.sggw.pl/czekolada-na-zdrowie/