Grillowanie jest bardzo popularnym sposobem przyrządzania posiłków w okresie letnim. Potrawy z grilla cenimy przede wszystkim za niepowtarzalne walory smakowe i zapachowe oraz przyjemność przyrządzania posiłku w plenerze.
Przygotowując dania na grillu, warto wybierać produkty o jak najmniejszej zawartości tłuszczu i przyrządzać je w taki sposób, by ograniczyć do minimum spływanie tłuszczu na źródło ciepła. Warto również zastosować marynatę z dodatkiem octu jabłkowego, który wspomaga trawienie. Dania z grilla dobrze jest podawać w obecności warzyw, które są bogate w błonnik, a grillowane mięso z dodatkiem ananasa, który zawiera bromelainę i pomaga w trawieniu białek. Należy również pamiętać, by mięsa w marynatach na bazie soku z cytryny lub octu nie kłaść na tackach aluminiowych – istnieje wówczas ryzyko przedostania się aluminium do jedzenia.
Składniki:
- Pierś z kurczaka
- Ananas
- Musztarda
- Sok z cytryny
- Ocet jabłkowy
- Czosnek
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie marynaty: W szklance wymieszać 2 łyżki musztardy z łyżką soku z cytryny i łyżką octu jabłkowego. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać razem z solą i pieprzem do składników mokrych. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Przygotowanie szaszłyków: Pierś z kurczaka dokładnie umyć i pokroić na małe kawałki. Wymieszać dokładnie w marynacie i zostawić w lodówce na całą noc. Na około godzinę przed grillowaniem przygotować szaszłyki nadziewając na zmianę kawałki kurczaka z kawałkami ananasa na dużą wykałaczkę lub patyczki do szaszłyków. Grillować do momentu aż mięso w środku będzie upieczone. Podawać z dużą ilością świeżych warzyw o dużej zawartości błonnika.