Grillowanie jest bardzo popularnym sposobem przyrządzania posiłków w okresie letnim. Potrawy z grilla cenimy przede wszystkim za niepowtarzalne walory smakowe i zapachowe oraz przyjemność przyrządzania posiłku w plenerze.
Przygotowując dania na grillu, warto wybierać produkty o jak najmniejszej zawartości tłuszczu i przyrządzać je w taki sposób, by ograniczyć do minimum spływanie tłuszczu na źródło ciepła. Dobrze również zastosować marynatę z dodatkiem octu jabłkowego, który wspomaga trawienie. Dania z grilla dobrze jest podawać w obecności warzyw, które są bogate w błonnik, a także z dodatkiem ananasa, który zawiera bromelainę i pomaga w trawieniu białek.
Składniki:
- ser halloumi
- ananas
- musztarda
- sok z cytryny
- ocet jabłkowy
- czosnek
- sól
- pieprz
Przygotowanie marynaty: W szklance wymieszać 2 łyżki musztardy z łyżką soku z cytryny i łyżką octu jabłkowego. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać razem z solą i pieprzem do składników mokrych. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Przygotowanie szaszłyków: Ser halloumi pokroić na małe kawałki. Wymieszać dokładnie w marynacie i zostawić w lodówce na całą noc. Na około godzinę przed grillowaniem przygotować szaszłyki nadziewając na zmianę kawałki sera z kawałkami ananasa na dużą wykałaczkę lub patyczki do szaszłyków. Grillować do momentu aż ser będzie zarumieniony.