Ciasto z kaszy jaglanej z mrożonymi malinami, które można przyrządzić o każdej porze roku.
Składniki:
- 300 g kaszy jaglanej
- 150 ml mleka roślinnego (kokosowe, ryżowe lub migdałowe)
- 30 ml oleju kokosowego
- 2 jajka
- 100 g ksylitolu
- łyżeczka sody
- szczypta soli
- 250 g mrożonych owoców (malin, wiśnie, jeżyny)
Przygotowanie: Kasze jaglaną przepłukać wodą, a następnie gotować w ok. 500 ml wody aż kasza wchłonie całą wodę. Do ugotowanej kaszy dodać mleko, olej i jajka i dokładnie zbledować na gładką masę. Do masy dodać ksylitol i sodę i ponownie zblendować. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy ok. 24 cm. Na górze ciasta ułożyć owoce. Piec ok. 60 min w 180 st.C.