Ostatnio obserwuje się trend popularyzacji picia wody. Jednak sama świadomość potrzeby jej dostarczania do naszego organizmu nie wystarczy. Na co dzień, wybierając wodę, nadal zbyt często zwracamy uwagę jedynie na znaną markę czy przyzwyczajenie, a nie zwracamy uwagi na skład mineralny danej wody. Na sklepowych półkach możemy znaleźć różne rodzaje wód: mineralne, źródlane czy lecznicze. Pewne jest, że woda wodzie nierówna, a wybór odpowiedniej dla nas zależy od naszych indywidualnych potrzeb zdrowotnych. Dla wielu osób dobrym wyborem będzie woda mineralna. Ale czy dla wszystkich? W dzisiejszym artykule postaramy się odpowiedzieć na pytanie jaką wodę pić.
Dlaczego trzeba pić wodę?
Woda stanowi ok. 75% całej masy ciała człowieka. Znajduje się ona w każdej komórce naszego organizmu i dzięki jej obecności mogą zachodzić wszystkie procesy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Bez pożywienia jesteśmy w stanie przetrwać nawet miesiąc, natomiast bez wody zaledwie kilka dni. Organizm człowieka stale wydala nadmiar wody, a więc nie potrafimy jej magazynować na zapas i musimy ją na bieżąco dostarczać. Podczas wydalania wody z organizmu wraz z moczem pozbywamy się toksyn i produktów przemiany materii, przez co woda odpowiada za sprawne przeprowadzenia procesu detoksykacji. Dodatkowo pozbywamy się wody poprzez pocenie się. Jest to bardzo ważne dla utrzymania odpowiedniej temperatury ciała, co chroni nas przed przegrzaniem. Ponadto badania naukowe dowodzą, że regularne picie wody wspomaga metabolizm i zapobiega występowaniu nadwagi i otyłości.
Ile wody powinniśmy pić?
Nie ma na to pytanie jednej odpowiedzi. Przede wszystkim warto skupić się na tym, co i w jaki sposób wpływa na indywidualne zapotrzebowanie na wodę. Podstawę stanowią różnice między ludźmi – mężczyźni, osoby wysokie i o większym ciężarze ciała mają zazwyczaj większą objętość krwi krążącej oraz większą powierzchnię ciała, co wpływa na wyższe zapotrzebowanie na wodę. Zatem to ile powinniśmy pić zależy od masy ciała, wzrostu oraz płci. Parametry te nie zmieniają się znacząco po osiągnięciu dorosłości, jednak zapotrzebowanie na wodę może istotnie różnić się nawet z dnia na dzień, a decydują o tym aktualny stan zdrowia, klimat, temperatura oraz aktywność fizyczna.
Według aktualnych zaleceń wystarczające spożycie wody przez dorosłych to ok. 2 litry dla kobiet i 2,5 litra dla mężczyzn.
Objawy odwodnienia
Pierwszym objawem łagodnego odwodnienia jest uczucie pragnienia. Do najczęściej występujących późniejszych objawów należą suchość w ustach, spadek wydolności organizmu, odczucie gorąca i zmęczenia, zawroty i ból głowy. Aby im zapobiec należy regularnie dostarczać wodę do swojego organizmy, nawet jeśli jeszcze nie odczuwamy pragnienia.
Wybór wody
Wybierając wodę powinniśmy się kierować głównie stopniem jej mineralizacji. Zgodnie z definicją woda mineralna to „woda podziemna wydobywana jednym lub kilkoma otworami naturalnymi, lub wierconymi, różniąca się od wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi pierwotną czystością pod względem chemicznym i mikrobiologicznym oraz charakterystycznym stabilnym składem mineralnym, a w określonych przypadkach także właściwościami mającymi znaczenie fizjologiczne, powodującymi korzystne oddziaływanie na zdrowie ludzi”. Dlatego też dzieli się wody ze względu na ich stopień mineralizacji:
- wody niskozmineralizowane: do 500mg składników mineralnych na litr,
- wody średniozmineralizowane: od 500mg do 1500mg składników mineralnych na litr,
- wody wysokozmineralizowane: powyżej 1500mg składników mineralnych na litr.
Zatem przy zakupie wody nie wystarczy spojrzeć tylko na napis umieszczony na etykiecie „mineralna”. Należy dodatkowo zwrócić uwagę na jej stopień mineralizacji i wybrać wodę odpowiednio dopasowaną do swoich potrzeb. Zależnie od możliwych występujących niedoborów warto wybierać odpowiednio wody wysokowapniowe, wysokomagnezowe, niskosodowe lub inne, dobierając je indywidualnie w odniesieniu do występujących niedoborów określonych elektrolitów. Natomiast osoby zmagające się ze zgagą czy wrzodami żołądka powinny uważać na wody gazowane, które mogą powodować podrażnienia błony śluzowej.
W przypadku występowania niedoborów wapnia, zaleca się wody z zawartością wapnia powyżej 200 mg/l, magnezu, wody z zawartością magnezu powyżej 80 mg/l. Natomiast osoby z problemami z pH żołądka powinny pić wodę z zawartością wodorowęglanów powyżej 1300 mg/l. W okresie zwiększonej potliwości, czyli podczas upałów lub wysiłku fizycznego, dobrze jest wybierać wodę ze zwiększoną zawartością sodu.
Innym typem wód mineralnych są wody lecznicze, które w swoim składzie zawierają bardzo wysokie poziomy rozpuszczalnych składników mineralnych w odpowiednich proporcjach. Z założenia są to wody do doraźnego stosowania w przypadku niedoboru elektrolitów czy podczas występowania danych jednostek chorobowych. Nie powinno się zatem pić ich na co dzień, a jedynie przez krótki okres, najlepiej po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem. Wody lecznicze mogą okazać się być świetnym uzupełnieniem terapii. Picie wody, która będzie dobrze dobrana do naszego stanu zdrowia i preferencji może okazać się być bardzo pomocne w terapii czy diecie.
Wyróżnia się jeszcze jeden rodzaj wód – wody źródlane. Jednak nie posiadają one tak stabilnego i bogatego składu jak woda mineralna, a co za tym idzie – dostarczymy za ich pomocą organizmowi tylko czystą wodę, bez dodatkowych korzyści w postaci minerałów.
Woda z kranu
Często jednak zapominamy o najtańszej możliwości, czyli o wodzie z kranu. Badania dowodzą, że jest ona bezpieczna pod kątem mikrobiologicznym i nie trzeba obawiać się, że nam zaszkodzi. Jeśli przeszkadzają nam smak i zapach wody z kranu, wystarczy, że odpowiednio ją przefiltrujemy. Dobrze wiedzieć, że stosowany przez nas filtr powinien mieć wkład z węgla aktywowanego. Stosowanie właściwych filtrów do wody pomoże usunąć niepożądane substancje, co pozytywnie wpłynie na polepszenie smaku i zapachu. Woda z kranu z reguły ma podobny stopień mineralizacji co woda źródlana.
W okresie upałów bardzo ważne jest, aby dostarczać organizmowi odpowiedniej ilości wody. Najczęściej zaleca się spożywanie wody mineralnej, jednak nie zawsze będzie to najlepszy wybór dla każdego. Zwracajmy uwagę na nasze indywidualne potrzeby, dokładnie czytajmy etykiety wód, aby ustrzec się przed zakupem wód z niepotrzebnymi dodatkami. Niestety często na półkach w wodą możemy spotkać napoje udające wodę, w których zawarte są substancje dodatkowe i cukier.
- Ustawa z dnia 8 stycznia 2010 r. o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. z 2010 r. Nr 21, poz. 105),
- Dyrektywa komisji 2011/8/UE z dnia 28 stycznia 2011r. zmieniająca dyrektywę 2002/72/WE w odniesieniu do ograniczenia stosowania bisfenolu A w butelkach z tworzyw sztucznych do karmienia niemowląt.
- Ciborowska H. et al., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2014
- Jarosz M., Normy Żywienia dla populacji Polski, IŻŻ, 2017
- Jurczak I. et al., Znaczenie diety u osób w wieku podeszłym – ważny aspekt prewencji zdrowia czy nieistotna codzienność? GERIATRIA 2011; 5: 127-133