Kanapka z wolno pieczoną gęsiną

Składniki:

4 skrzydła gęsie,

1 szyjka gęsia,

150 ml soku jabłkowego,

200 ml tłuszczu gęsiego,

kilka gałązek rozmarynu,

przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie),

kilka bułek,

kilka plastrów wędzonego sera,

1 pomidor,

1 cebula,

1 liść jarmużu lub sałaty.

 

Skrzydła i szyjkę oczyścić, rozciąć na mniejsze części, natrzeć solą i pieprzem, odstawić na co najmniej kilka godzin, a nawet cały dzień. Następnie ułożyć ciasno w małym żaroodpornym naczyniu, dodać kilka gałązek rozmarynu, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, wlać sok jabłkowy i tłuszcz gęsi, przykryć pokrywką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 120˚C,  piec ok. 4,5 godziny. Mięso powinno łatwo odchodzić od kości. Upieczone mięso ostudzić, oddzielić od kości i skóry. Bułki rozkroić, przełożyć wędzonym serem, jarmużem, mięsem z gęsi, plastrami pomidora i cebuli.

 

Krystyna Ziejewska, prezes Iławskiego Stowarzyszenia Producentów Gęsi

Skomentuj

Musisz być zalogowany aby skomentować