Składniki:
- 1 mała marchew
- 1 pietruszka
- natka pietruszki
- ćwiartka selera
- kawałek pora
- liść laurowy
- 500 g zielonych szparagów
- 2 łyżki jogurut naturalnego gęstego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa
Przygotowanie: Do garnka wrzucić marchew, pietruszkę, natkę pietruszki, seler, por i 2 liście laurowe. Zalać wodą i zagotować. Od momentu, gdy woda zacznie wrzeć, warzywa gotować 15 minut. Następnie dodać pokrojone szparagi i gotować jeszcze przez 10 min. Zdjąć z gazu i chwilę odczekać, aby zupa lekko ostygła. Po tym czasie usunąć liście laurowe, dodać jogurt naturalny i oliwę. Zblendować na krem. Doprawić solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową. Krem podawać udekorowany natką pietruszki.
Ilość na 4 porcje.
1 porcja: ok. 62 kcal, Białko: 3,5 g, Węglowodany: 4,25 g, Tłuszcze: 3 g