Składniki
- 200 g maku mielonego
- 2 szklanki mleka roślinnego (np. migdałowe)
- 50 g oleju kokosowego
- 100 g miodu
- 6 łyżek mąki kokosowej
- 2 łyżki czerwonego wina
- 2 łyżeczki soku z pomarańczy
- ulubione bakalie
- 50 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie: Mak gotować z mlekiem roślinnym do momentu aż całe mleko zostanie wchłonięte. Dodać olej kokosowy, miód i mąkę i wszystko dokładnie zblendować. Do masy dodać wino, sok z pomarańczy, ulubione bakalie i wymieszać do połączenia się ze sobą składników. Przełożyć do blachy i piec przez 45 minut w 180 stopniach. Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej i polać nią upieczone ciasto.
A do ciasta warto przeczytać jakie właściwości posiada mak.