Składniki:
- 1 kg owoców miechunki
- 25–30 dag pomidorów czerwonych
- 0,5–1 kg cukinii, patisona lub kabaczka
- 2 szt. cebuli
- 8–10 ząbków czosnku
- 3–4 owoców papryki ostrej (może być słodka)
- 2 łyżki stołowe oleju
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie: Pokrojoną cebulę podsmażyć na oleju (do zeszklenia), następnie dodać pokrojone pomidory, cukinię i miechunkę, podlać niewielką ilością wody (2 łyżki) oraz dodać sól, pieprz i inne przyprawy. Dusić na wolnym ogniu do miękkości (ok. 15 min). Pod koniec duszenia dodać pokrojony czosnek. Gorącą peperonatę układać w słojach. Zakręcić i pasteryzować (od 10 do 15 min). Peperonatę można spożywać bezpośrednio po przyrządzeniu na gorąco i na zimno z dodatkiem gotowanego mięsa lub kiełbasy.