Składniki
- 200 g mąki (ryżowa, pszenna, owsiana)
- 2 jaja
- 150 g ksylitolu lub erytrolu
- 150 ml oleju roślinnego
- 400 g pomidorów krojonych (z puszki)
- łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- przyprawy korzenne
- szczypta soli
- powidła śliwkowe
- orzechy do dekoracji
Polewa
- 50 g czekolady 90% kakao
- 20 g oleju kokosowego
Przygotowanie
- Do dużej miski wsypać mąkę, dodać całe jaja, ksylitol lub erytrol, olej roślinny i pomidory z puszki.
- Wszystko dokładnie zblendować.
- Dodać przyprawy korzenne, sodę i proszek do pieczenia.
- Wymieszać dokładnie łyżką.
- Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej.
- Piec w ok. 180 stopniach przez ok. 1 h.
- Po upieczeniu poczekać do ostygnięcia.
- Zimne ciasto przekroić i przełożyć powidłami śliwkowymi.
- Czekoladę i olej kokosowy rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać.
- Przygotowaną polewą polać ciasto, posypać ulubionymi orzechami i poczekać do zastygnięcia czekolady.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda