Składniki:
Masa sernikowa:
- 300 g serka naturalnego
- 50 g ksylitolu
- 10 g żelatyny
Galaretka:
- 15 g żelatyny
- 15 g ksylitolu
- 100 g owoców (truskawki, maliny)
Przygotowanie: 10 g żelatyny rozpuścić we wrzątku i poczekać do ostygnięcia. Serek zmiksować z ksylitolem i dodać żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do tortownicy o średnicy ok. 25 cm. Wstawić do lodówki, a w tym czasie przygotować galaretkę. 15 g żelatyny i 15 g ksylitolu rozpuścić w 200 ml wrzątku. Część owoców rozgnieść widelcem, a powstały z nich sok dodać do żelatyny. Wymieszać i poczekać aż ostygnie. Na masie sernikowej rozłożyć ulubione owoce, a następnie zalać ostudzoną galaretką. Wstawić do lodówki minimum na godzinę.
Ilość na 4 porcje.
1 porcja: ok. 200 kcal, 12 g Białka, 20 g Węglowodanów, 4 g Tłuszczu