Składniki:
Masa serowa:
- 500 g serka wiejskiego z zalewą
- jajko
- 50 g miodu
- 32 g budyniu bez cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
Truskawkowa pianka:
- 100 g truskawek
- 10 g ksylitolu
- 10 g żelatyny
Przygotowanie: Wszystkie składniki na masę serową zblendować na gładką masę. Masę przekłożyć do formy o ok. 20 cm średnicy. Piec w kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 min. Na kolejne 20 min zwiększyć temperaturę do 220 stopni. Następnie ponownie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze przez 20 min. Studzić w otwartym piekarniku. W tym czasie należy rozpuścić żelatynę w odrobinie wrzątku. Truskawki z ksylitolem zblendować na mus i dodać rozpuszczoną żelatynę. Ponownie zblendować i wylać mus na ostudzony sernik. Schłodzić w lodówcę przynajmniej przez godzinę.
ok. 950 kcal, Białko: ok. 80 g, Węglowodany: ok. 90 g, Tłuszcze: ok. 30 g