Składniki:
6 skrzydeł gęsich, tzw. pałek,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka tłuszczu gęsiego,
2 marchewki,
2 pietruszki,
1 gałązka rozmarynu,
przyprawy (pieprz, sól, ziele angielskie, 2 listki laurowe).
Sposób przygotowania:
Skrzydła gęsie natrzeć solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Rozgrzać tłuszcz w rondlu, obsmażyć mięso z obu stron, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę razem podsmażyć, a następnie podlać wodą. Dodać gałązkę rozmarynu, kilka ziarenek ziela angielskiego, listki laurowe. Dusić pod przykryciem ok. 1 godzinę, dodać obraną i pokrojoną w słupki marchew i pietruszkę, dusić dalej na wolnym ogniu kolejną godzinę, do uzyskania miękkości mięsa. W miarę potrzeby należy uzupełniać wodę.
Krystyna Ziejewska, prezes Iławskiego Stowarzyszenia Producentów Gęsi