Składniki:
- 40 g płatków jaglanych
- 40 g mąki ryżowej
- 2 jaja
- 30 g ksylitolu
- 100 g marchewki
- przyprawy korzenne (cynamon, kardamon, imbir, mielone goździki i gałka muszkatołowa)
- skórka z pomarańczy
- mała łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka kakao
- 50 g czekolady 90%
Przygotowanie:
- Do pojemnika blendera wsypać 40 g płatków jaglanych i zalać na 5 min wrzątkiem
- Dodać mąkę ryżową
- Dodać jajka
- Wsypać ksylitol
- Zetrzeć marchewkę
- Umyć pomarańczę i zetrzeć z niej skórkę
- Dodać przyprawy korzenne i kakao
- Blendować
- Dolewać stopniowo wodę, aby się dobrze blendowało, masa ma być lekko płynna
- Do gotowej masy dodać proszek do pieczenia i jeszcze raz dokładnie zblendować
- Dodać pokruszoną czekoladę i wymieszać ciasto łyżką
- Tortownicę ok. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia
- Wylać ciasto na tortownicę
- Piec 30 min w 180 stopniach