Składniki:
- pieczarki
- 4 jaja
- cebula czerwona
- cebula biała
- barwniki spożywczy
- szczypiorek
- sól himalajska
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 400 ml oleju roślinnego
- masło
Wykonanie:
Ugotować na twardo 4 jaja, obrać ze skorupy, przekroić na pół, usunąć żółtka i zalać barwnikiem spożywczym.
Farsz: pieczarki i cebule pokroić na drobno i podsmażyć na maśle, dodać odrobinę soku z cytryny, dodać szczyptę pieprzu, soli i gałki muszkatołowej do smaku, dodać uprzednio usunięte żółtka .
Majonez: jedno jajo, łyżkę musztardy, sól i pieprz, zblendować i stopniowo dolewać olej
Udekorować według gustu
Smacznego życzy Oliwia
laureatka konkursu organizowanego przez Koło Naukowe Hodowców Zwierząt Gospodarskich Wydziału Nauk o Zwierzętach SGGW