Truskawki to jedne z ulubionych letnich owoców Polaków. Mają wiele zalet: łatwo się je uprawia, nie są zbyt wymagające w stosunku do gleby, mają przyjemne zapach i aromat, zawierają też wiele łatwo przyswajalnych związków organicznych. Na ich szczególną pozycję w jadłospisie z pewnością wpływa także sezonowość: tymi niepozornymi owocami możemy cieszyć się bardzo krótko, bo tylko od czerwca do sierpnia.
Spośród wszystkich właściwości truskawek najważniejszymi są jednak cenne składniki odżywcze i wspaniały smak. Jeśli ktoś szuka usprawiedliwienia dla swojego truskawkowego szaleństwa, znajdzie je poniżej.
Truskawki to bardzo popularne owoce jagodowe uprawiane na terenie większości krajów cechujących się klimatem umiarkowanym oraz w chłodniejszych rejonach podzwrotnikowych. Światowe zbiory truskawek szacuje się na ponad 800 tys. t, z czego na USA przypada około 27%, na Polskę około 25%, a dalsze miejsca zajmują: Hiszpania, Meksyk i Włochy.
Wartości odżywcze
Owoce truskawki są niskokaloryczne (32 kcal/100 g owoców). W swoim składzie zawierają wapń, żelazo, fosfor, potas, magnez oraz wiele witamin. Stanowią cenne źródło kwasu L-askorbinowego (witaminy C) i związków polifenolowych. Odznaczają się jedną z najwyższych aktywności przeciwutleniających wśród owoców, a to znaczy, że usuwają z organizmu człowieka nadmiar wolnych rodników, spowalniają procesy starzenia organizmu oraz zapobiegają rozwojowi chorób określanych jako cywilizacyjne.
Mikro- i makroelementy w truskawkach (100 g):
wapń | 16 mg |
żelazo | 0,41 mg |
magnez | 13 mg |
fosfor | 24 mg |
potas | 153 mg |
Witaminy w truskawkach (100 g):
witamina C | 60 mg |
witamina A | 1 μg |
witamina E | 0,29 μg |
witamina B1 | 0,024 mg |
witamina B2 | 0,022 mg |
witamina B3 | 0,386 mg |
witamina B6 | 0,047 mg |
Wapń i fosfor wzmacniają kości i korzystnie wpływają na układ mięśniowy, żelazo zwiększa produkcję hemoglobiny i zapobiega niedokrwistości. Ponadto truskawki mają działanie przeciwutleniające – regularne ich spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów. Duże ilości błonnika usprawniają perystaltykę jelit. Truskawki są także źródłem substancji biologicznie czynnych, m.in. kwasu elagowego. Badania ostatnich lat wskazują, że ten ostatni ma silne właściwości antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, antymutagenne oraz wykazuje aktywność przeciwzapalną.
Zastosowanie
Truskawki są niezastąpione w kuchni: sok, ciasto z truskawek, przetwory takie jak dżemy czy konfitury i wszelkie inne desery stanowią cenne źródło witamin i wspaniałego smaku. Osoby, które nie chcą jeść słodkich produktów ze względu na stosowaną dietę, nie muszą rezygnować z truskawek. Indeks glikemiczny tych owoców wynosi tylko 40, co oznacza, że można je spożywać nawet codziennie.