Składniki:
Ciasto:
- Mąka orzechowa – 100 g
- Mąka (np. owsiana) – 300 g
- Ksylitol – 80 g
- Pasta orzechowa – 200 g
- Mleczko kokosowe – 2 łyżki
- Dojrzały banan – 1 sztuka
- Proszek do pieczenia – łyżeczka
Wypełnienie:
- Mus jabłkowy – 1 słoik (ok. 800 g)
- Agar – 6 gramów
Dekoracja:
- Migdały
- Skórka pomarańczowa
- Mak
Przygotowanie:
Ciasto: Mąki umieścić w misce i dodać ksylitol, pastę orzechową, mleczko koksowe, dojrzałego banana i proszek do pieczenia. Dokładnie rozetrzeć rękami. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastem należy pokryć dno formy i utworzyć ranty na ok. 1 cm wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 30 minut. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.
Wypełnienie: Rozpuścić agar w połowie szklanki wody i mieszać do momentu pozbycia się mętnego zabarwienia i morskiego zapachu. Następnie mus jabłkowy umieścić w garnku, dodać rozpuszczony agar i całość gotować przez ok. 5-10 minut. Masę przełożyć na ostudzone ciasto, udekorować i poczekać do stężenia.